2 July 2017

Cretan Cuisine

 

 Η κρητική κουζίνα ή κρητική διατροφή έχει μια μακραίωνη ιστορία,
οι ρίζες της οποία χάνονται στα βάθη της αρχαιότητας.

Χαρακτηριστικά της συναντάμε από την Μινωική εποχή, όπως έχουν αποτυπωθεί σε νωπογραφίες
των ανακτόρων της Κνωσού και σε αναπαραστάσεις σε αγγεία και πιθάρια.

Βάση της αποτελούν το ελαιόλαδο και τα αγνά προϊόντα της κρητικής γης. Λάδι, άγρια χόρτα, μυρωδικά,
μη επεξεργασμένα δημητριακά και ξηροί καρποί, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, λαχανικά
τα οποία ευδοκιμούν στην κρητική γη σε συνδυασμό με ντόπιο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα
αποτελούν τις πρώτες ύλες του κρητικού τραπεζιού.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η ποικιλία των πιάτων, κανένα από τα οποία δεν μονοπωλεί τη γεύση,
αλλά όλα μαζί συνθέτουν ένα εύγευστο σύνολο, μέσα από λιτούς και ευρηματικούς γευστικούς συνδυασμούς.

Πέρα από τη εξαιρετική της γεύση, η αξία της κρητικής διατροφής έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως με διεθνείς έρευνες,
οι οποίες έχουν αναδείξει τα οφέλη της κρητικής δίαιτας για την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Η κρητική διατροφή έχει χαρακτηριστεί ως η «συνταγή της μακροζωίας» καθώς οι διατροφικές συνήθειες της
επηρεάζουν την καλή εξέλιξη της υγείας μειώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα,
καταπολεμώντας την παχυσαρκία και θωρακίζοντας τον οργανισμό.

Έχοντας σαν οδηγό μας τις αρχές της κρητικής διατροφής στηριζόμαστε σε παραδοσιακές συνταγές και
αξιοποιούμε τις πρώτες ύλες μας σύμφωνα με το πνεύμα της κρητικής κουζίνας.

Οι Δημιουργίες Γεύσεων μέσα στο σύγχρονο λαβύρινθο των γεύσεων,
ξετυλίγουν τον μίτο της κρητικής διατροφής, ακολουθώντας τα γευστικά μονοπάτια
της κρητικής κουζίνας και προσφέρουν μια πλούσια γευστική υγιεινή εμπειρία.